Glucosamine

Steeds meer mensen slikken het vrij verkrijgbare voedingssupplement glucosamine om de pijn van artrose  te bestrijden. Hoewel er wel onderzoeken uitgevoerd zijn die aangeven dat glucosamine een zekere werking heeft, vooral bij ernstige artrose in de knie, is het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid nog niet overtuigend geleverd.
Voor veel mensen is de eigen ervaring echter overtuigend genoeg, omdat ze baat hebben bij het innemen van glucosamine.

Twee soorten glucosamine

Glucosamine is een aminosuiker die van nature voorkomt in het lichaam, vooral in kraakbeen. Er zijn twee soorten glucosamine te koop: glucosaminesulfaat en glucosaminehydrochloride.
Glucosaminesulfaat wordt uitsluitend uit schaal- en schelpdieren gewonnen.
Sommige glucosaminehydrochloride heeft dezelfde herkomst, maar er bestaat ook glucosaminehydrochloride die wordt verkregen uit mais.
Vegetariërs en mensen die allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren, zullen voor plantaardige   glucosaminehydrochloride kiezen. Omdat er twee soorten glucosaminehydrochloride zijn, is het raadzaam  om altijd goed de informatie op de verpakking te lezen voordat u tot aankoop overgaat.
Glucosamine is vaak verkrijgbaar in combinatie met andere stoffen zoals chondroïtine, MSM of visolie. Ook bij deze toevoegingen is het een kwestie van uitproberen of ze bij u helpen de pijn te verminderen, of niet.

Langer leven

Een prettige bijkomstigheid van het slikken van glucosamine is dat u er mogelijk uw leven mee verlengt. Op 8 april 2014 verscheen er in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature een verslag van een onderzoek bij muizen dat werd uitgevoerd aan de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich.
De onderzoekers gaven glucosamine aan bejaarde muizen. Deze muizen waren honderd weken oud, dat is vergelijkbaar met 65 jaar bij mensen. Een even oude controlegroep kreeg precies hetzelfde voer, maar geen glucosamine. De groep die glucosamine kreeg, werd gemiddeld tien procent ouder dan de controlegroep. Dat zou voor een mens neerkomen op acht jaar extra, als we een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar  aanhouden.
Het innemen van glucosamine had bij de muizen hetzelfde effect als een dieet met beperkte koolhydraten. De glucosamine verbeterde de glucose-stofwisseling bij de muizen. Dat wil zeggen dat het beschermt tegen diabetes. Deze levensbedreigende ziekte komt, zoals we weten, ook vaak voor bij mensen wanneer ze  ouder worden.
De leider van het onderzoek zei dat hij zelf ook begonnen was met glucosamine innemen. Hij wees er wel op dat diabetici die glucosamine gaan slikken, hun bloedsuikerspiegel zeer zorgvuldig in de gaten moeten houden, zeker in het begin. Het artikel in Nature verwijst ook naar verschillende studies die uitwijzen dat glucosamine de groei van kankercellen remt. Dus dat zou ook een oorzaak kunnen zijn van de langere levensduur van de muizen.
Het zal nog wel een poosje duren eer we weten of glucosamine ook bij mensen het leven verlengt, maar dit is een bijwerking waarover we ons in ieder geval geen zorgen hoeven maken.
Ondertussen zijn veel mensen al heel tevreden met het effect dat glucosamine heeft op hun artrose.